Χαλκιδική

Πόλος έλξης σημαντικού αριθμού τουριστών, η Χαλκιδική έχει να επιδείξει μοναδική φύση, με απόμερους κολπίσκους, καθαρότατη θάλασσα, όμορφα νησάκια και χωριά με αξιόλογη παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα, γαλήνη και έντονη νυχτερινή διασκέδαση, αρχαία ιστορία και σύγχρονη ζωή, ξεχωρίζει για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της και τις απαράμιλλης ομορφιάς χερσονήσους της, τα φημισμένα τρία «πόδια» της, την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και τον Άθω (Άγιο Όρος).

Παραλίες

Πεύκα μέχρι την παραλία, λευκή άμμος, ονειρεμένοι όρμοι, τιρκουάζ νερά, κρυφοί κολπίσκοι. Αυτά θα συναντήσει κανείς αν επισκεφτεί τις άπειρες παραλίες τις περιοχής. Άλλες πιο διάσημες και άλλες πιο απομονωμένες, οι παραλίες της Χαλκιδικής είναι εδώ για να σε μαγέψουν. Καβουρότρυπες, Καλόγρια, Σάνη, Άγιος Μάμμας είναι μόνο μερικές από τις επιλογές. Σε αυτό το σημείο θα κάνουμε ειδική αναφορά στα νησάκια Βουρβουρούς. Πευκόφυτες εκτάσεις, υπέροχες ακρογιαλιές και γραφικά νησάκια με εξωτικές παραλίες συνθέτουν την εικόνα της περιοχής, που αποτελούσε άλλοτε μετόχι αγιορείτικων μονών.

Συνθέτοντας ένα θέαμα που περισσότερο θυμίζει Καραιβική παρά Ελλάδα, το νησιωτικό σύμπλεγμα της Βουρβουρούς είναι εδώ για να σε μαγέψει: Διάπορος, τα Καλαμονήσια, το Πρασονήσι, ο Άγιος Iσίδωρος, το Aμπελίτσι, το Περιστέρι και η Kαλογριά είναι τα εξωτικής ομορφιάς νησάκια του κόλπου του Αγίου Όρους (Σιγγιτικού), που μαγνητίζουν όλους όσοι αποζητούν γαλήνη, κρυστάλλινα νερά και χρώματα Καραϊβικής εντός Ελλάδας.

Ιστορία

Ανάμεσα στους παρα πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς και τα ιστορικά μνημεία βρίσκεται και ένα ιδιαίτερης σημασίας. Είναι το χωριό Στάγειρα, η γενέτειρα ενός εκ των σπουδαιότερων Ελλήνων φιλόσοφων, του Αριστοτέλη. Στο χωριό θα βρείτε και το Άλσος του Αριστοτέλη: πυξίδα, εκκρεμές, πρίσμα. Τα όργανα που αναφέρονται στα «Φυσικά» του Αριστοτέλη είναι όλα εδώ.

Μη παραλείψετε επίσης να επισκεφθείτε την Αρχαία Όλυνθο. Ένας χώρος ειδικά αφιερωμένος για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής, θα δείτε πώς ήταν οργανωμένο το περίφημο Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα, το οποίο αποτελεί βάση αναφοράς σήμερα για την επιστήμη της πολεοδομίας. Ανεσκαμμένες οικίες, λεωφόροι, κοινόχρηστοι χώροι, όλα σε μία περιοχή!

Δραστηριότες

Σε ένα τόσο προικισμένο μέρος, δεν γίνετε να λείπει αυτό που μας δίνει χαρά! Συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα, η Χαλκιδική αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις των σπορ. Ξεκινάμε με πεζοπορία στο βουνό Ίταμος, ένα καταπράσινο δάσος με εκπληκτική θέα. Συνεχίζουμε με πεζοπορία στη Κασσάνδρα, η οποία σε συνδυασμό με τις πολλές διαδρομές αλλά και τα αρκετά ανεπτυγμένα camping της περιοχής, αποτελεί ιδανικό μέρος για όσους αγαπάνε τη ζωή στη φύση.

Περνώντας στα θαλάσσια σπορ, εδώ συναντάμε μεγάλη ποικιλία από σχολές αλλά και παραλίες που ειδικεύονται σε kitesurf, windsurf, SUP αλλά και θαλάσσιο kayak. Πόλος έλξης κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελούν η Βουρβουρού και ο Αρμενιστής. Απολαύστε τα καταγάλανα νερά αλλά και το ηλιοβασίλεμα κάνοντας sea kayak, ψαρέψτε στις πανέμορφες απομονωμένες παραλίες του νησιού Διαπόρου στον κόλπο Βουρβουρούς και διασκεδάστε μαθαίνοντας Kitesurf και windsurf!

Άγιον Όρος

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στο Άγιο Όρος, ένα μέρος μαγευτικό που αδιαμφισβήτητα πρέπει ο κάθε άντρας να επισκεφθεί. Αν και αποκλεισμένο από γυναίκες, το τρίτο ”πόδι” της Χαλκιδικής αποτελεί και το πιο ”προικισμένο”, αφού η φυσική ομορφιά του είναι απαράμιλλη. Σαν ξεχασμένο μέσα στο χρόνο, το Άγιο Όρος προσφέρει στους επισκέπτες του ηρεμία, γαλήνη, εκπληκτικά τοπία αλλά και πεζοπορικές διαδρομές.

Επισκεφθείτε και εσείς αυτό τον ξεχωριστό και ιδιαίτερο τόπο, γνωρίστε τους ανθρώπους που το απαρτίζουν και ανακαλύψτε κομμάτια του εαυτού σας. Για να επισκεφθεί κάποιος το Άγιον Όρος, πρέπει έγκαιρα να προγραμματίσει την ακριβή ημέρα εισόδου του σ’ αυτό. Εν συνεχεία πρέπει να επικοινωνήσει με το γραφείο προσκυνητών αγίου όρους της Θεσσαλονίκης.